måndag 23 september 2013

Lökgott

Goda friterade lökbollar, som drinktilltugg eller entrerätt, eller varför inte som huvudrätt då dom är så kanongoda att man gott och väl kan äta sig mätt på dom.
 
Jag valde dock att servera dom som en liten förrätt.
 
Du behöver:
  • Gul lök, tre fyra stycken
  • ett par vitlöksklyftor
  • några chilisar
  • en rejäl knippa persilja
  • en tsk torkad chili
  • en tsk kummin
  • en tsk torkad koriander
  • en msk gurkmeja
  • ett par msk rismjöl
  • två deciliter kikärtsmjöl
  • salt
  • ev lite vatten om smeten tenderar att bli lite torr
Skala och skiva löken så tunt du bara kan, har du en mandolin så använd den.
Skiva även vitlök och chilin mycket fin och blanda med den gula löken.
Strö över lite salt och låt stå och svetta en stund, krama ur överflödsvätskan (som när du gör tzatziki). Hacka persilja och tillsätt samt mortla kumminen, tillsätt övriga kryddor.
Nu ska du blanda i ris och kikärtsmjölet och gegga ihop till en formbar massa, tycker du det behövs lite vatten så tar du i det.
Salta och smaka av.
Nu formar du små bollar och friterar dom gyllene.
Done.

Först ser det sådär gott ut
 
Nu ser det lite godare ut
Och nu, rent oemotståndligt gott ut.
 
Mina lökbollar serverade på en bädd av blandad sallad samt en chilivinaigrette*.
 
(*olja, chili, lime, salt och peppar)
 
Våga prova vetja.
Smaklig Spis
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar