torsdag 12 januari 2012

Man tager vad man haver

Jag hade

En bit lax, några potatisar, ett par hekto torsk, ett gäng morötter, en bit selleri, en tomattetra, ett saffranskuvert, två vitlöksklyftor, en dm purjo, en skvätt chardonnay samt ett par dl grädde.
 
Det blev
En fantastiskt god fisksoppa
&
dagens rätt på grönalund.



Tänk, ibland blir skåp och frys rensningen bara sååå bra.

Också är årets saftning nu inledd, startar som vanligt upp lite mjukt med citrusen och gjorde några liter av den tokgoda apelsinsaften.

Vill du prova?
Varsågod, receptet.

Apelsinsaft
 
1-1,3 kg apelsiner
8-9 dl socker
6 dl vatten
1 msk citronsyra
1 rågat krm natriumbensoat

Borsta apelsinerna väl i ljummet vatten. Skala av det gula skalet och lägg i en bunke. Tillsätt sockret och citronsyran. Koka upp vattnet och häll över. Rör då och då så sockret löser sig. Låt kallna. Pressa saften ur apelsinerna och blanda med sockerlagen. Rör ned natriumbensoaten utrört i lite av saften.
Sila och häll på väl rengjorda kalla flaskor. Förvara svalt.

Tips: Får du tag i blodapelsiner så ta 50/50 det blir en så vackert röd färg på saften om man blandar.

Tjingeling och Kramelikram på er kära allehopa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar